onsdag 9 maj 2012

Alternativa bilbränslen

Ser på en dokumentär med titeln "Who killed the electric car?", en dokumentär som får mig att fundera lite över det här med andra bränslen än fossila. Framför allt undrar jag - vad ska till för att få bort de fossila?


Det är lätt att tro att oljeindustrin motarbetar det här med alternativa bränslen och även utveckling av motorer och teknik för att drivas av dem. Fattas bara annat - alternativa bränslen är den största konkurrenten till detta. Sådana saker som miljön ser man självklart inte som en konkurrent, såna hemskheter får nästa generation ta hand om. Huvudsaken är i egoismens anda att man tjänar pengar här och nu. Framtiden får andra ta hand om - även om människor dör på grund av vad vi gör idag. När det kommer till "Big Business" är ett människoliv inte särskilt mycket värt. 


Man kan undra vad som ska behövas för att ändra på detta? Marknaden måste kräva det är det logiska svaret och det gör den inte. 
Inte ens med ett bensinpris på över 15 kr/litern så hörs rösterna tillräckligt högt om detta. 


Behövs det krav från politiskt håll? Självklart, men vem skulle våga ställa dem? Gör vi energin för dyr så rubbas konkurrensförmågan gentemot andra länder och skapar arbetslöshet. Det vore ett politiskt självmord att göra så om man inte får med sig åtminstone resten av EU och det lär knappast räcka vare sig 10 eller 20 år för att lyckas med det....


Större satsning på alternativa energikällor? Ja men med det som står till buds idag lär det bli en dyr utbyggnad - alltför dyr. 


Kärnkraft? Försök med det med den opinion vi har här, inte minst efter Fukoshima, den som vågar. 


Svaret på vad som behövs är förstås forskning, forskning och åter forskning. Det är inte intressant egentligen vilka energikällor vi använder om 20 år - vi behöver dem nu. 
När väl tekniken finns, kan våra politiker börja ställa krav. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar