onsdag 4 september 2013

Vår syn på USA

Vilken hysteri det är den här dagen 130904! Undra på det - för första gången i historien är en sittande amerikansk president på besök i lilla Sverige. Som vanligt gnälls det på USA från främst vänsterhåll, det gamla traditionella USA-hatet är väldigt levande och som vanligt har vi en tendens att glömma vår historia, eller rättare sagt hur amerikansk historia påverkar oss. 

Låt mig ge lite av min syn på USA och repetera lite historia.

  •  Andra världskriget
De här åren gick USA från att vara en isolationistisk nation till rena motsatsen. USA:s inträde i kriget kom att göra en oerhörd skillnad för få av oss vet egentligen hur nära det var att de allierade inte vunnit kriget. Amerikansk produktionskapacitet kom att fälla det verkliga avgörandet. Vi har i hög grad USA att tacka för att vi lever i frihet. 

Tack vare USA utgör INTE Europa en del av det tredje riket. 
  • Atomvapen
Jag skriver aldrig på några protestlistor den 8:e augusti, alltså årsdagen av fällandet av atombomben över Hiroshima - för jag anser att det var helt rätt att fälla den. 
Rättelse. Utifrån den strategiska och taktiska situation som rådde då, i augusti 1945, kan inte vi idag säga att det var fel. Vi kan aldrig sätta oss till doms över beslut som tagits så långt tillbaka utifrån dagens värderingar. Däremot kan vi lära oss av gamla misstag, men det är något helt annat. 
Beslutet att anfalla med atomvapen måste bedömas utifrån den verklighet som rådde då, inte utifrån vad vi lärt oss idag.
  • Protester
Obama är här på besök en enda dag och det verkar som att vissa krafter helst skulle vilja göra detta till ett gnälligt protestdygn. Någon idiot ansåg till och med i ett forum att vi ska arrestera honom för krigsförbrytelser. 
Det här känns löjligt. 
De här individerna överskattar vår betydelse. Det är vi som är beroende av USA, inte tvärtom.
Därmed inte sagt att vi inte ska reagera på det som är fel men det får vi sköta på ett smartare sätt helt enkelt.
  • Syrien och Mellanöstern
USA krigar ständigt och det är ju synd förstås. Vi har i vanlig ordning en massa åsikter om ett ev. amerikansk  ingripande. 
Vi är bekväma med sådant och blir riktiga experter så fort det är krig någonstans. Det är lätt för oss men så har vi också haft väldigt få terrordåd på svensk mark och vi har aldrig behövt leva under ockupation.
Vi borde lägga mer av vår energi på tacksamhet för att vi får leva i fred istället för att ödsla den på att skälla på en nation som egentligen inte behöver bry sig nämnvärt om vårt gnäll. Det förra har ett värde, det senare är ett slöseri. 
  • Handel
Statsministern kommer enligt media att diskutera bland annat handeln med Obama. Det är bra. Kapitalismen är det bästa vi har som det är nu och ju mer av det desto bättre. Vi är beroende av tillväxt och anledningen är enkel.
Handel ger jobb och sysselsättning är det absolut bästa skyddet mot krig som finns.
Vi är beroende av en fungerande handel med bland andra USA för betydelsen av den amerikanska marknaden har väl knappast undgått någon. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar