torsdag 26 april 2012

Sjuk massmördare

Diskussionerna om huruvida massmördaren i Norge är sinnessjuk eller inte fortsätter, läs en av artiklarna här. Personligen anser jag att sådana diskussioner är ett enda slöseri med tid. 


Klart att karln är sjuk, vem kan tvivla på det?


Vi får lära oss från barnsben i vårt samhälle, läs de flesta samhällen, om hur fel det är att ha ihjäl folk, hur fel det är att stjäla och att bryta mot diverse lagar. Vi får definitivt lära oss att mord är bland det värsta man kan göra. 


För de flesta av oss finns det inga problem med den detaljen. Vi har det i våra instinkter att vi inte har ihjäl våra med människor. En del av oss kan inte ens tänka sig att skada en annan människa överhuvudtaget. 


Hur man överhuvudtaget kan tro att en mördare är frisk är för mig en gåta. Oavsett om en sådan har en diagnos som säger psykisk sjukdom eller inte så är agerandet då rakt inte normalt i alla fall. Skulle tro att de flesta håller med mig om att vi i allmänhet, utan att ha åratal av juridisk eller medicinsk utbildning bakom oss, betraktar detta som sjukt och inget annat. 


Därför känns spekulationerna om huruvida den här massmördaren är sjuk eller inte bara löjliga. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar