onsdag 11 januari 2012

Om Säkerhetstänkandet i kommunen

Tragik har drabbat kommunen i allmänhet och Kinnarp i synnerhet. En hel familj utplånades i en trafikolycka på Dödens väg, E20, utanför Vara. Familjen kom från Kinnarp och tankarna går förstås till övriga anhöriga och vänner. Röster höjs förstås än en gång på att bygga den här vägen säker, läs här. Det får mig att reflektera på hur det förebyggande arbetet bedrivs i vår egen kommun. 


Frågan man ställer sig är förstås den vanliga - "Varför måste människor dö innan man gör något åt en farlig väg?"
Den här bristen på framsynthet är typisk i samhället och även i vår kommun. Vi minns hur det var med korsningen Odengatan / Holländergatan för några år sedan. Efter den första dödsolyckan muttrade man i media men ingenting hände. Det var först efter en andra dödsolycka som man till slut kom till skott och byggde om korsningen till en rondell. 


Lite hårt sagt kan man säga att värdet för den här rondellen var förutom i reda pengar också två människoliv. Kommunen hade möjligheten att undvika detta men det skedde inte. Korsningen var känd som farlig men man gjorde ingenting, inte förrän ännu en människa dött. Man måste fråga sig hur många liv nästa ombyggda trafikfara får kosta? Två eller flera liv?
Hårt sagt men för de anhöriga kan inga ord förta sorgen av det som hänt. 



Sådär - nu har jag på ett rätt hårt sätt visat på problemet. Det är dags att presentera lösningen. 


Jag återkommer till två av mina favoritbegrepp: Lean Production tänkandet och Risk Management. 



Lean bygger på tankarna om ständiga förbättringar och att ta bort onödigt slöseri. Detta borde vara en självklarhet i alla skattefinansierade organisationer.
Risk Management handlar om att identifiera de risker som går att påverka och sedan åtgärda dem. 



Kommunen borde med det snaraste skapa en arbetsgrupp (i vilken jag förstås ingår), en felsökargrupp om man så vill, vars enda uppgift är att leta i hela kommunens verksamhet och infrastruktur efter sådant som kan förbättras.
Gruppens uppgift ska vara att hitta vägar att göra verksamheten effektivare genom att jobba smartare. En besparing behöver inte handla om att sparka folk, vilket man snarare ska undvika, men det går alltid att hitta vägar att jobba på ett effektivare sätt genom att titta på hela värdekedjan i de olika processerna. Det är bara genom att skaffa sig en helhetsbild och ta ett helhetsgrepp som man kan nå dit.
Målet är också att identifiera potentiella faror i bland annat trafiken och åtgärda dem innan någon får offra livet för det. 



Ett sådant här arbete är fullt möjligt att genomföra och att avstå är egentligen rätt dumt. En sådan här grupp tjänar lätt in sina egna kostnader och har framför allt potentialen att göra en skillnad för många.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar