fredag 2 december 2011

Bostadsbrist i Göteborg? Flytta till Falköping!

Hör på Västnytt imorse att det råder bostadsbrist i Göteborg, den här gången för unga. Det gäller visst i hela landet förresten enligt riksnyheterna.

Det där får man höra i olika varianter lite då och då, alltså att det är bostadsbrist för den eller den gruppen. Lösningen på detta är enkel - flytta till Falköping (eller till någon annan av orterna längs stambanan).

Vad det handlar om är avstånd, antingen geografiskt eller i tid. I en storstadsregion tänker man på resor som pendling till arbete och dylikt i tid, alltså hur lång tid tar det att ta sig hit eller dit. Ofta tar det lång tid att resa kollektivt. En anhörig som bodde Stockholm i flera år hade exempelvis en resa på ca. 40 min för att ta sig en till arbetet som låg 15 km bort.
Ska jag jobba i ett samhälle som ligger på samma avstånd från hemmet i mina trakter pratar vi om maximalt halva tiden och när man pratar om det refererar man till avstånd istället för tid. Man säger alltså inte att man har 20 min till jobbet, man säger att man har 15 km dit.

Jag bodde i Falköping några år i slutet på 90-talet, ganska nära järnvägsstationen. Ett par av mina grannar hade tidigare bott någonstans nere på Onsala halvön utanför Kungsbacka. De jobbade båda i centrala Göteborg. Så flyttade de till Falköping och upptäckte att de hade 15 min kortare restid med tåget till jobbet jämfört med bilen tidigare och detta per enkel resa. Med de boendekostnader vi har häruppe var det inte bara en halvtimmas tidsvinst per dag utan en rejäl ekonomisk vinst också.

Lösningen på bostadsbristen då? Flytta till Falköping. Blir inte bättre än så. Nära till stationen, en dryg timmas resa till Götet och rejält mycket billigare boende. Dessutom... Livskvaliteten! Det är 'longt å gôtt' bland oss västgötar här uppe - bara man nu förstår att uppskatta det vi har här förstås.

Tycker att kommunen borde satsa rejält på att göra propaganda därnere för att bo i Falköping. Vi mår bara bra av att folk flyttar hit - dels behöver vi skatteintäkterna men gärna också den ökade inhemska marknad som mer folk innebär.
Jag menar, det är väl inte konstigt att allt tycks hamna i Skövde? Vi är för få helt enkelt.
Borde inte folk flytta till Skövde då istället? Nej, med de extra 18 minuterna med tåg ligger det lite för långt bort - om man inte åker X2000 förstås men då kostar det istället. Bättre då med Falköping som har rimlig restid och rimliga priser (detta gäller förstås för orterna närmare Götet också, men det ska jag inte skriva om här).

Det torde ligga i kommunens intresse att folk flyttar hit och man borde jobba för det. Idag verkar det som att fokus ligger på att dra hit företag och det är förstås utmärkt. Man ska inte underskatta det jobb som herrar Bigsten o co utför, men det verkar som att en eventuell befolkningsökning handlar om en konsekvens av ökat företagande istället för tvärtom (när vi inte snackar om att dra hit fler invandrare genom migrationsverket förstås).
De här båda borde vara mera i symbios med varandra - alltså att man arbetar både för att dra hit företag och för att få folk att bosätta sig här.

Mitt budskap med den här texten är med andra ord enkel. Se till att locka folk från andra kommuner att utvandra till Falköping och bosätta sig här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar