lördag 17 december 2011

Janne filosoferar – om drevet mot kungen


Det är inte lätt att vara kung av Sverige idag. Jakten på honom fortsätter och det är med ett beklagande som jag undrar vad det är man egentligen är ute efter.

Jag finner hela det här mediedrevet mot kungen ytterst motbjudande. Vad är det för krav som egentligen ställs på honom och för all del andra offentliga personer? Det är nästan så man tror att folk kräver att han ska vara perfekt som Jesus när det gäller att vara fri från laster och lik i garderoben. Ganska ironiskt i världens mest sekulariserade land…

Vad är det man håller på att tjafsa om nu?
Ett antal foton som ska föreställa kungen på porrklubb som sedan visar sig vara manipulerade.
Vilka är det man använder som källor för detta?
Jo kriminella! Till råga på allt så anser man tydligen att dessa är trovärdiga!
Visst är det lite skrattretande?

Jag bryr mig inte ett dugg om huruvida kungen varit på porrklubb eller inte. Anledningen är enkel – jag har helt enkelt inte med det att göra. 

Skulle han ha tittat lite på lättklädda damer? Jaha vilken nyhet att en gift karl skulle göra något sådant. Det har många av oss gjort även om få kanske skulle betala inträdet på en porrklubb för sådant, varför skulle kungen vara annorlunda?
Det finns bara en person som har med detta att göra och det är hans fru – inte en flock journalister som försöker göra karriär på hans bekostnad.

Vad är det man vill med det här? Ha Viktoria som drottning? Visst – gärna det – vore väl trevligt med en så vacker statschef, men det behövs knappast såna här fasoner för att få till det. Nej, det måste vara nåt annat man är ute efter.

Är det republik man vill ha? Skulle det vara bättre än den tradition som monarkin representerar? Knappast – det värde som representation för Sverige som monarkin torde vara närmast omöjlig att ersätta.

Ska vi välja president vart fjärde år istället? Hemska tanke, för vill vi verkligen se individer som Fredrik Reinfeldt eller Håkan Juholt som statschef? Får kväljningar vid blotta tanken på det… Kan tänka mig att till och med Ernst Kirchsteiger skulle vara ett bättre val…



Nej, det är bättre vi behåller monarkin istället. En president representerar något som är övergående och som förändras med fyra års mellanrum. Ett kungahus däremot representerar något som består och i en så föränderlig värld som denna är det just det som behövs. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar