söndag 4 december 2011

En vild idé - Falköping Air Park

Hur kan man få Falköping att växa? Det är en fråga som jag ständigt grunnar över.
Varför då? Har jag för lite att göra? Börjar jag bli senil i förtid, eller är jag bara allmänt tokig?

Är det rentav så att jag älskar min hemstad och helt enkelt vill se den blomstra?
Visst är det så. Jag älskar Falköping, människorna som bor där, landskapet runtomkring och alla möjligheter som finns här.
Snacka om en oslipad diamant alltså! När man börjar gnugga lite på ytan så ser man allt som skulle kunna gå att göra för att dra både folk och företag till vår stad - den ena idén vansinnigare än den andra förstås... men det är ju gärna så med oss entusiaster. På 100 idéer och mer eller mindre galna infall får man vara glad om några få går att göra något av...

Låt oss ta en av dessa idéer som säkert vid första påseende verkar helt tokig men är den det egentligen? Döm själv.

Falköping Air Park

Vad katten är en Air Park för något då? Som alla storvulna eller storslagna fenomen så kommer det från USA förstås.
En Air Park är helt enkelt ett flygsamhälle där den normala infrastrukturen med vägar kompletteras med taxibanor och där varje tomt har sin egna hangar med familjens egna flygplan.

Ett utmärkt exemel är Leeward Air Ranch  i Florida, fotot nedan är från deras hemsida. Det finns f ö åtskilliga sådana här Air Parks i USA och några i Europa.


Faktum är att det faktiskt finns ett i Sverige också, nämligen Siljan Air Park  Foto nedan från Google Earth


Skulle detta kunna vara något för Falköping? Absolut! Vi har ett av Sveriges mest attraktivt belägna flygfält, om inte det attraktivaste. Det är bara märkligt att vare sig kommun eller näringsliv tycks ha insett möjligheterna med det.
Jag menar, vilka flygplatser av den här storleken ligger på gångavstånd från såväl centrum som järnvägsstation? Perfekt för den som vill ta tåget till Falköping, få en härlig promenad på ett par kilometer för att sedan kunna koppla av i ett segelflygplan över en trakt där termiken står som spön i himlavalvet, njuta ett par timmar innan man tar tåget hem igen!


Sedan kommer ju frågan förstås naturligt - varför åka hem överhuvudtaget? Varför Göteborgare borde flytta hit har jag redan redogjort för i ett annat inlägg här, men här är ett extra argument för flygande göteborgare.
Varför förresten bosätta sig i stan överhuvudtaget när det skulle kunna se ut så här:


Just det! Falköping Air Park med taxibana från banändan direkt fram till den egna hangaren på någon av alla tomter man anlagt. Kan man i Siljan så kan väl vi!

Här kan man verkligen snacka om att "Sky is the limit"... ända tills man ser ut och kommer på att vi har rätt låga moln och rätt ofta. Nå, det är en härlig tanke i alla fall.

Naturligtvis är en sådan här idé rätt högtflygande, kanske rentav på sådan höjd att man börjar lida av hypoxi. Genomförbar eller inte så är det ändå viktigt att våga tänka tanken för all verksamhet har ändå börjat med att någon har vidgat sina vyer och sett en vision och en möjlighet och haft modet att agera på den. Kanske är det som är den egentliga behållningen av den här idén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar