måndag 12 december 2011

Tally Ho - Flyget får amerikanskt tillskott!

I Lusseveckan får flyget tillskott för första gången på länge. Den här veckan levereras de två första av totalt 15 helikoptrar till Försvaret. Dessa är av typen Sikorsky UH60M Black Hawk och får benämningen Hkp16. 


Hkp 16 Black Hawk
Det handlas mycket helikoptrar på kort tid av försvarsmakten. Man har fått levererat 20 stycken hkp15 av typen Augusta A109LUHS som komplement till 18 st tunga hkp14 av vilka några få har levererats. 
De senare är av typen NH90 och tillverkas av ett Europeiskt konsortium, NH Industries Eurokopter. Det har tagit tid med leveranserna av dessa i ett projekt som startade redan 1999 och med första leverans först 2011! Anledningen är bland annat att man från början varit inriktad på att skaffa samma flygplantyp som Norge och Finland i samarbete med dessa varför utvecklingsarbetet med att anpassa typen dragit ut på tiden. 
I jämförelse har affären med hkp16 gått riktigt fort. Regeringen tog beslutet i juli och redan samma sommar skickades de första piloterna till USA för inflygning på typen. De första levereras alltså redan i december samma år. 


En anledning till detta är förstås att Black Hawk varit med ett tag och är ett färdigutvecklat system. Denna medeltunga helikopter togs i tjänst av US Army redan 1979 och var tänkt som en ersättare till den legendariska UH1 Iroqouis, mera känd som Huey. 
Maskinen används av ett 27 länder, har tillverkats i mer än 3000 exemplar och har också många användningsområden civilt. Den återfinns som brandbekämpare, ambulans- och räddningshelikopter. En version av den är utrustad som VIP maskin åt USA:s president. En maskin som duger till presidenten borde duga åt oss. 


Den som gottar sig i krigsfilmer känner igen den ifrån filmen "Black Hawk Down" som återspeglar en verklig händelse då två helikoptrar av typen sköts ner i Mogadishu, Somalia, 1993.


Lite korta fakta om om Black Hawk då:
  • Längd/Höjd: 15,3/3,8 m
  • Kabinhöjd: 1,37 m
  • Tomvikt: ca 5600 kg
  • Max bruttovikt: ca 9900 kg
  • Max hastighet: 280 km/h
Återstår bara att säga Grattis Försvaret då!

Foton: Hkp 16 Helikopterflottiljen på Facebook









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar