måndag 5 december 2011

En rimligare idé. Falköping - Cykelkommunen

Vem av oss har väl inte varit i Skagen? Härliga nordligaste Danmark där två hav möts vid Grenen och man ser vågorna slå mot varandra, där man faktiskt vadande kan stå med en fot i varje hav. Härligt.

En sak slog mig när jag var där. Vi tog oss dit med tåg, färja och tåg och i den ordningen. Väl framme i Skagen hyrde vi cyklar och hade inga som helst svårigheter att ta oss dit vi ville. En tanke, lika given som självklar föddes där och då - "nåt sånt här borde vi ha hemma!"


Tja varför inte? Det vore väl ett härligt sätt att locka folk till Falköping?

Ta tåget hit, i anslutning till stationen finns uthyrning av cyklar och sedan har man hela härliga Falbygden under tramporna.Här finns ju möjligheter vetja! Tänk bara vilket vackert landskap vi har i kommunen och i närliggande kommuner och vilken lycka det är att få uppleva det från cykelsadeln.

Tänk att ta en tur runt Karleby och Ålleberg med en fikakorg eller en dagstur till Åsle tå. Kanske en hajk upp till Hornborgasjön tillsammans med tältet och svettas av sig lite av fläsket i backarna på billingen. Kanske lägger man hajken längs med den gamla banvallen ner till Ulricehamn. Det finns faktiskt riktigt många bra alternativ man kan sno ihop åt besökaren.

Det här vore väl något för turistnäringen och kommunen att ta tag i? Det vill ju till förstås att det finns en infrastruktur för det här där man först och främst har någon som helst kan kombinera sin befintliga verksamhet med en cykeluthyrning. Kanske driver kommunen en sådan verksamhet och skapar en massa sommarjobb åt ungdomar samtidigt - det är ju verkligen något som behövs.
Det är väl också klokt att se över det här med rastplatser längs med de naturskönare vägarna. Vill ju till att anpassa detta för både de som gör en dagsutflykt och de som tar med sig eller hyr ett tält för att vara ute en helg.

Framför allt vill det till att vi inser att vi har en hemtrakt som är värd att besökas. En av de verkliga styrkorna är som bekant vår historia i kombination med vår natur - definitivt något som man med fördel upplever från cykelsadeln.

Har vi både infrastruktur och viljan på plats är målgruppen det minsta problemet. I första han vänder man sig förstås till de som tar sig till Falköping på annat sätt än med eget fordon, i första hand de som kommer med tåg, även om bussresor kan vara intressanta.
Vi ligger precis lagom långt bort från Sveriges andra stad för att vara intressanta som resmål för en dagsutflykt. Vi ligger lagom långt bort från Stockholm för att vara intressanta för en cykelupplevelse med en eller flera övernattningar, liksom för regionen Malmö / Köbenhavn.
Bara dessa målgrupper tar ett tag att beta av innan det är dags att tänka ett steg längre.

Det här är ett exempel på hur man kan sätta Falköping på kartan, i det här fallet den som används av cyklister, men det torde väl ligga helt i linje med tankarna om Citta Slow. Det finns så många och härliga möjligheter med vår stad, mycket som väntar på att utvecklas - bara vi själva vill det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar